Gerona | musea | bezienswaardigheden | reizen in/naar Gerona | reisinformatie | weer & beste reistijd | links

Het weer in Gerona

Gerona heeft een Mediterraan klimaat dat sterk wordt beïnvloed door zijn ligging in de buurt van de Middellandse Zee. Door deze invloed komen er maar zelden weersextremen voor in Gerona en is het klimaat het gehele jaar aangenaam te noemen. De wintermaanden zijn er zacht en alleen op de koudste dagen van de jaar kan er hier lichte vorst voorkomen. In de zomerperiode ligt de gemiddelde temperatuur hier net iets onder de dertig graden Celsius. De invloed van de Middellandse Zee zorgt er tevens voor dat langdurige regenbuien een uitzondering zijn in Gerona. De aangenaamste periode om een bezoek te brengen aan Gerona is in het voor- of najaar, aangezien de temperaturen dan nog niet zo hoog zijn als in de zomermaanden. De kans op langdurige regenbuien is in deze periode echter wel op zijn grootst. Al met al is het klimaat in Gerona het gehele jaar erg aangenaam en dat mag daarom geen excuus zijn om de stad niet te bezoeken.

Gerona bezienswaardigheden

Gerona is een prachtige stad waar van alles te zien en te doen valt. Uit de vele attracties, musea en andere hotspots heeft de site top10bezienswaardigheden.nl een top tien bezienswaardigheden samengesteld:
Gerona bezienswaardigheden top 10

Zomerzon

Aangezien Gerona niet ver van de Costa Brava ligt is het klimaat van Gerona goed te vergelijken met dat van de Costa Brava. Het enige wat Gerona mist ten opzichte van de kuststreek is de zeewind. De zonnekracht van is in Gerona net zo groot als in de kuststreek. Hierdoor kan het in de zomermaanden in Gerona erg warm worden. Niet voor niets doen veel inwoners van de stad nog steeds een siësta op het warmste deel van de dag. Op de warmste dagen van het jaar kan het kwik in Gerona met gemak oplopen tot ver boven de dertig graden Celsius en temperaturen van boven de veertig graden Celsius komen hier ook voor, maar vormen een uitzondering. Tijdens een hittegolf in 2003 liep het kwik hier op tot 41,2 graden Celsius. De zon staat in Gerona hoog aan de hemel en is een stuk sterker dan dat wij in Nederland gewend zijn. Smeer jezelf dus voor een dagje Gerona zorgvuldig in met zonnebrand met een hoge factor. Gerona heeft gemiddeld op jaarbasis ongeveer 2300 uren met zonneschijn.

Overwinteren in Gerona

De wintermaanden kunnen in Gerona behoorlijk aangenaam zijn, maar dit is geen zekerheid. Hierdoor is Gerona minder geschikt om te overwinteren dan de meer zuidelijk gelegen plaatsen in Spanje zoals bijvoorbeeld Benidorm of de plaatsen aan de Costa del Sol. Het is in Gerona echter nog een behoorlijk stuk warmer dan dat wij in Nederland gewend op de warmere dagen in de winterperiode kan het kwik hier nog met gemak richting de twintig graden Celsius gaan. Hierdoor is Gerona wel een aangename bestemming in de wintermaanden, maar niet per definitie geschikt om te overwinteren.

Neerslag

De gemiddelde neerslag in Gerona is het gehele jaar aan de lage kant; alleen in de maanden september en oktober kan de gemiddelde neerslag per maand iets oplopen. De neerslag valt in Gerona zo goed als uitsluitend in de vorm van regen, maar in extreme gevallen kan het ook sneeuwen in Gerona. De laatste keer dat dit voorkwam was in 2012 toen de stad bedekt was met een dun laagje sneeuw. Dit zorgde gelijk voor grote problemen waardoor vele huishoudens zonder stroom kwamen te zitten en het vliegveld werd gesloten. Gemiddeld valt er in Gerona ongeveer 700 millimeter aan neerslag verdeeld over ongeveer zeventig dagen. De maand juli is de droogste maand van het jaar gevolgd door februari en augustus.

Weersextremen

Door de invloed die de Middellandse zee op Gerona heeft komen er bijna geen weersextremen voor in de stad. Als ze als voorkomen, dan zijn ze vaak maar van korte duur. Het enige natuurverschijnsel waar de stad nog wel eens onder gebukt gaat zijn hittegolven. Tijdens deze hittegolven loopt het kwik op tot achterin de dertig graden Celsius met uitschieters boven de veertig graden Celsius. Dit gaat vaak gepaard met hoge luchtvochtigheid en soms hevige onweersbuien. In extreme gevallen kan het in de wintermaanden sneeuwen in Gerona. In de koudste periode van het jaar duikt het kwik in de nacht met regelmaat onder vriespunt

Klimaattabel

 

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (°C)
gemiddeld aantal
uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 13 2 5 uur 9 dagen 59 mm n.v.t.
februari 14 3 5 uur 9 dagen 44 mm n.v.t.
maart 15 5 5 uur 10 dagen 53 mm n.v.t.
april 17 7 6 uur 11 dagen 67 mm n.v.t.
mei 20 10 7 uur 11 dagen 80 mm n.v.t.
juni 25 15 8 uur 10 dagen 60 mm n.v.t.
juli 28 17 9 uur 7 dagen 29 mm n.v.t.
augustus 28 17 8 uur 9 dagen 48 mm n.v.t.
september 25 15 6 uur 9 dagen 68 mm n.v.t.
oktober 21 11 6 uur 10 dagen 83 mm n.v.t.
november 16 6 5 uur 9 dagen 70 mm n.v.t.
december 13 3 4 uur 9 dagen 58 mm n.v.t.
Met dank aan klimaatinfo.nl - dé Nederlandstalige klimaatsite

Beste reistijd

De stad Gerona kan het beste bezocht worden in het voor- of najaar. De temperaturen zijn er dan wel al aangenaam, maar niet zo hoog als in de zomermaanden. Het enige nadeel van Gerona bezoeken in de lente of herfstmaanden is de grotere kans op neerslag. Het grote voordeel van de lenteperiode is dat de stad gehuld is in een zee van bloemen, waardoor de stad nog meer kleur heeft dan het normaal al heeft. Met name in de maand mei, als het bloemenspektakel “Temps de Flor” gehouden wordt, is de stad gehuld in een bloemenzee. Maar zoals zoveel steden heeft ieder seizoen in Gerona zijn eigen charme maar ook zijn nadelen. Wij hebben de stad zelf bezocht op een aangename warme winterdag in december, maar voor het zelfde geld is het in deze periode koud en miezerig. Hierbij moet je dus een beetje geluk hebben, maar het meeste kans op een mooie dag in Gerona zonder dat het al te warm is maak je in de maanden mei juni september en oktober. Gerona is tevens een leuke bestemming voor een wat mindere dag tijdens je zomervakantie aan de Costa Brava.

Meer info over Gerona

De volgende sites bieden goede tips en informatie over Gerona:
Gerona informatie
Gerona weer & klimaat
goedkoop naar Gerona

© teksten & foto's Mediajam i.s.m. Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy