Gerona | musea | bezienswaardigheden | reizen in/naar Gerona | reisinformatie | weer & beste reistijd | links

Reizen naar Gerona

Er zijn verschillende manieren om in Gerona te komen. De gemakkelijkste en snelste manier is om het vliegtuig naar Luchthaven Gerona-Costa Brava te nemen en vanuit hier een transfer naar Gerona te nemen. In dit geval zou je in theorie in een kleine tweeëneenhalf uur vanaf het vliegveld in het centrum van Gerona kunnen staan. Maar natuurlijk zijn er meer manieren om in de stad te komen.
Aangezien Gerona over een vrij compact centrum bestaat is het erg te doen om de vele bezienswaardigheden van de stad op één dag te voet te bezoeken. Wie wat minder goed te been is of liever gereden wordt, kan zich in de stad verplaatsen met de bus of het toeristentreintje dat door het centrum van de stad heen rijdt.

Gerona bezienswaardigheden

Gerona is een prachtige stad waar van alles te zien en te doen valt. Uit de vele attracties, musea en andere hotspots heeft de site top10bezienswaardigheden.nl een top tien bezienswaardigheden samengesteld:
Gerona bezienswaardigheden top 10

Luchthaven Gerona-Costa Brava

Luchthaven Gerona-Costa Brava is een kleine luchthaven op ongeveer twaalf kilometer buiten de stad Gerona. Luchthaven Gerona-Costa Brava is de laatste jaren een steeds populairder vliegveld geworden aangezien enkele prijsvechter zoals Ryanair en Transavia van Gerona-Costa Brava hun thuisbasis hebben gemaakt. Het is een kleine compacte luchthaven die in de zomermaanden overspoeld wordt door toeristen die goedkoop naar Barcelona en de Costa Brava reizen. Op jaarbasis reizen er gemiddeld zo’n drie miljoen toeristen via dit vliegveld. Het vliegveld ligt op 142 meter hoogte en heeft slechts twee landingsbanen. Vanaf het vliegveld kun je verder reizen per trein, bus taxi of auto naar de verschillende bestemmingen in de buurt van Gerona zoals Barcelona en de verschillende toeristische bestemmingen aan de Costa Brava. Een transfer van Luchthaven Gerona-Costa Brava naar het centrum van Gerona zal slechts vijftien minuten in beslag nemen. Het vliegveld wordt ook gebruikt voor reizigers die op weg zijn naar de Pyreneeën of naar het dwergstaatje Andorra.

Boek je tickets naar Gerona bij Tui.nl

Transport naar Barcelona

Er bestaat geen treinverbinding tussen het vliegveld van Gerona en de stad Barcelona. Wil je naar Barcelona reizen dan zijn de taxi en de bus de beste opties. Voor een taxirit moet je vanwege de afstand (90 kilometer) op hoge prijzen rekenen: gemiddeld 140 tot 160 euro voor een enkele reis. Een heel stuk goedkoper is de transferbus naar Barcelona. Deze rit duurt ongeveer een uur, kost je nog geen dertig euro voor een retour en zet je in Barcelona af bij Estación de Autobuses Nord. Van hieraf kun je met de metro verder reizen of direct de Barcelona hop-on-hop-off bus opstappen.
Wil je meer weten over de bustransfer naar Barcelona? Op deze pagina lees je alles over de prijzen, tijden en kun je direct je kaartje kopen.

Huurauto

Wil je een auto huren in Gerona? Voorkom verrassingen ter plaatse en reserveer je huurauto in Gerona vooraf vanuit Nederland. Via internet kun je de verschillende prijzen, auto's en voorwaarden met elkaar vergelijken. In 90% van de gevallen is vooraf reserveren vanuit Nederland ook goedkoper dan wanneer je ter plaatse een auto wilt gaan huren. Dit geldt vooral tijdens het hoogseizoen, zoals tijden de zomervakantie.
Vergelijk autohuurprijzen in Gerona en reserveer je auto direct online.

Met de trein naar Gerona

Het is mogelijk om slechts met drie keer overstappen en in ongeveer twaalf uur vanaf Amsterdam naar Gerona te reizen. De kosten hiervan zullen in de meeste gevallen een stuk hoger liggen dan de kosten van een vliegticket, maar voor mensen met vliegangst is dit de ideale manier om Gerona te bezoeken. Er vertrekken meerdere malen per dag treinen vanuit Amsterdam met vrijwel directe overstappen richting Gerona en Barcelona. Alleen op het station van Perpignan kan de overstap langer zijn dan gewenst. Dit neemt niet weg dat je op slechts een halve dag treinen op plaats van bestemming bent aangekomen. Als je vanuit Amsterdam vertrekt dan moet je om in Gerona te belanden overstappen in Brussel, Perpignan en Figueres. Het aantal overstappen en de benodigde reistijd kan sterk verschillen per seizoen en met welke treinmaatschappij je reist. In de hierboven voorgestelde treinrit zijn er vanuit gegaan dat je vanuit Amsterdam de Thalys naar Brussel neemt hier overstapt op de TGV naar Perpignan en van daaruit verder reist met het lokale treinstelsel naar Gerona.

Autorijden naar Gerona

Een autorit van Utrecht naar Gerona zal ongeveer veertien uur in beslag nemen zonder te stoppen. In totaal overbrug je dan net iets meer dan veertienhonderd kilometer. Dit is onrealistisch voor een stad als Gerona. Als je echter op vakantie gaat naar de Costa Brava en tijdens deze vakantie een tussenstop maakt in Gerona is het wel weer realistisch. De stad is vanuit de verschillende windstreken erg goed bereikbaar. In veel gevallen kun je kiezen of je naar de stad rijdt over één van de tolwegen of dat je over de kleinere secondaire wegen naar de stad gaat. De tolwegen zijn in alle gevallen iets sneller, maar dan zie je niets van de prachtige omgeving van de stad. Het mooiste is om de stad te benaderen vanuit het zuiden, aangezien je dan bij helder weer een prachtig uitzicht hebt op de Pyreneeën. Gerona staat al vanaf ver buiten de stad goed aangegeven op de verkeersborden.

Als je naar Luchthaven Gerona-Costa Brava hebt gevlogen kun je hier vrij gemakkelijk bij één van de maatschappijen een auto huren en zo je weg naar Gerona vervolgen.

Busvervoer in en naar Gerona

Er zijn maar weinig busmaatschappijen die vanuit Nederland rechtstreekse busdiensten aanbieden naar Gerona. Wel zijn er een aantal die vanuit Nederland op Barcelona rijden. Vanuit het vliegveld zijn er meerdere busmaatschappijen en veredelde taxibedrijven die busvervoer aanbieden tussen Luchthaven Gerona-Costa Brava en Gerona. Vanuit de verschillende toeristische bestemmingen aan de Costa Brava is het tevens mogelijk om met de bus naar Gerona te reizen. De duur van deze reis is erg afhankelijk van de vertrekplaats. Vanuit Platje d’Aoro ben je ongeveer één uur aan het reizen met het openbaar vervoer om in Gerona te komen.
Het lokale busvervoer in Gerona wordt verzorgt door de Transports Metropolitans del Gironès. Dit zijn in de meeste gevallen geen echte bussen maar busjes met daarin stoelen geplaatst. In deze bussen is plaats voor ongeveer zestien personen, maar dit verschilt erg per type bus.

Autorijden in Gerona

Autorijden in Gerona kun je maar het beste laten. Zeker als je de vele bezienswaardigheden in het historische centrum van de stad wil bekijken. De meeste delen van dit deel van Gerona zijn namelijk autovrij en de andere delen zijn zeer slecht met de auto te bereiken. Aan de rand van het centrum zijn er meerdere parkeerplaatsen te vinden waar je tegen een vergoeding de auto kan plaatsen. Wil je toch Gerona met de auto bezoeken; bereid je dan voor op een wirwar van kleinstraatjes waarvan het merendeel uit eenrichtingsverkeer bestaat. Een groot deel van straten zijn afgesloten met elektrische palen die uit de grond komen en zijn alleen toegankelijk voor de lokale bevolking.

Parkeren in Gerona

Zoals al gezegd zijn aan de rand van het centrum genoeg parkeergarages te vinden waar je tegen een kleine vergoeding de auto kwijt kan. Op de westelijke oever van de Onyar zijn zes parkeergarages. Deze staan, als je Gerona binnenrijdt, niet erg goed aangegeven, maar de oplettende automobilist komt met gemak bij de verschillende parkeergarages uit. Daarnaast zijn er op verschillende plaatsen in en ronde het centrum van Gerona parkeerterreinen en plaatsen te vinden. Hierbij moet je wel opletten, want bij sommige van deze plaatsen in het gebruik van een parkeerschijf verplicht. Bij het Parc de la Devesa zijn er tevens enkele grote parkeerterreinen te vinden.

Toeristentreintje

Zoals in alle zichzelf respecterende toeristische bestemmingen ter wereld vindt je ook in Gerona een toeristentreintje. Deze trein hoor je al van ver aankomen in de straten van Gerona, aangezien hij iedere bocht luid bellend neem, zodat de mensen op tijd aan de kant kunnen gaan. Dit treintje neemt je mee door de smalle straten van Gerona en overbrugt tijdens zijn reis de vele hoogteverschillen die er in het centrum van de stad te vinden zijn. Via een koptelefoon kom je alles te weten over het rijke verleden van de stad en zijn verschillende bezienswaardigheden.

Huurfietsen in Gerona

Er kunnen op meerdere plaatsen in en rond de stad fietsen gehuurd worden. Bij het huren van een fiets in Gerona moet je er echter wel rekening mee houden dat er in de stad ontzettend veel hoogteverschil is en het fietsen er dus behoorlijk zwaar kan zijn. Daarnaast zijn enkele delen van de stad moeilijk te bereiken met de fiets, aangezien deze stukken vaak enkel met een lange stenen trap te bereiken zijn. Ook zijn veel van de straatjes in het historische centrum er erg smal en is het soms lastig om hier met je fiets tussen het winkelend publiek en de verschillende auto’s heen te manouveren. De omgeving rondom Gerona is echter wel een geliefde plaats voor fietsers. Ieder jaar komen er veel wielrenners en mountainbikers naar de Costa Brava toe om hier van de fraaie fietsroutes en schitterende uitzichten te genieten. Wie voor een langere periode in Gerona wilt verblijven kan een abonnement nemen op de Girocleta. De fietsen van Girocleta zijn op negen verschillende plaatsen in de stad te vinden en kunnen op ieder van deze negen plaatsen gepakt en geretourneerd worden. Dit systeem wordt in veel grote steden wereldwijd gebruikt.

Meer info over Gerona

De volgende sites bieden goede tips en informatie over Gerona:
Gerona informatie
Gerona weer & klimaat
goedkoop naar Gerona

© teksten & foto's Mediajam i.s.m. Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy