Gerona | musea | bezienswaardigheden | reizen in/naar Gerona | reisinformatie | weer & beste reistijd | links

Musea in Gerona

Er zijn in Gerona een aantal kleine maar leuke musea te vinden. De meeste van deze musea vertellen het verhaal van de stad en zijn lange bijzondere geschiedenis. Daarnaast zijn er musea die je meer vertellen over het leven in Gerona of, zoals in het geval van het Joods museum, het leven in de joodse wijk El Call.

Een museum dat uniek is voor Gerona is het Filmmuseum dit museum is ontstaan uit de persoonlijke collectie van Mallol Thomas die het aan de stad Gerona schonk. Als je een bezoek brengt aan Gerona dan is het leuk om één van de onderstaande musea bezoeken. De meeste van de musea in Gerona zijn niet al te groot en heb je in een uurtje wel gezien. De entreeprijs van de meeste musea in Gerona ligt erg laag en met de Gironamuseuspas krijg je bij zes musea in Gerona 50% korting. Dit pas is te verkrijgen bij de plaatselijke toeristische informatie.

Gerona bezienswaardigheden

Gerona is een prachtige stad waar van alles te zien en te doen valt. Uit de vele attracties, musea en andere hotspots heeft de site top10bezienswaardigheden.nl een top tien bezienswaardigheden samengesteld:
Gerona bezienswaardigheden top 10

Filmmuseum/Museu del Cinema

Het filmmuseum van Gerona is in 1998 nadat Mallol Thomas zijn filmverzameling en vroege voorlopers van de film aan de stad Gerona had geschonken. Het is één van de weinige musea ter wereld die je meeneemt door 500 jaar beeldgeschiedenis. De meeste voorwerpen die in het museum te vinden zijn stammen uit de tweede helft van de negentiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw. Naast meerdere films is er in het museum ook plaats voor Chinees schaduw theater, de camera obscura, toverlantaarns en fotografie. Natuurlijk wordt er in het museum ook aandacht besteed aan de gebroeders Lumiére, de grondleggers van de moderne film. Ook de televisie als grote concurrent van de film komt aan bod in het museum. Het Filmmuseum van Gerona is mede door zijn indrukwekkende collectie meerdere malen bekroond. In het jaar 2000 kreeg het museum de “European museum of the year award”.

Joods historisch museum/Centre BonastrucÇaPorta

Aan de rand van de Joodse wijk Le Call aan de Carrer de la Força vind je het Joods historisch museum van Gerona. In dit museum krijg je een goed beeld van de Joden die tot het einde van de dertiende eeuw in deze wijk woonden. Daarnaast wordt er in het museum veel aandacht besteed aan de huidige Joodse samenleving in Spanje. De verschillende voorwerpen die in het museum getoond worden zijn in veel gevallen reproducties aangezien de meeste originelen tijdens de inquisitie werden vernietigd. De grafstenen die er getoond worden zijn wel echt. Het museum is gevestigd in de voormalige Synagoge van Gerona.

Museum van de Kathedraal/Tresor de la Catedral

Het museum van de kathedraal van Gerona is, zoals je al zou verwachten, te vinden in de kathedraal. De entree van de Tresor de la Catedral is inbegrepen bij de entree van de kathedraal. Het museum bevindt zich tegenover het winkeltje van de kathedraal. In deze schatkamer kom je de vele relieken en kostbaarheden tegen die de kathedraal heeft verzameld door de eeuwen heen. Naast religieuze voorwerpen zijn er ook enkele sieraden te zien. Het belangrijkste voorwerp dat te vinden is in de schatkamer van de kathedraal is het wandtapijt van de schepping. Dit prachtig bewaard gebleven wandtapijt stamt uit de elfde eeuw en is bijna vier bij vijf meter groot. De voorstelling op het wandtapijt vertelt het Bijbelse scheppingsverhaal met in totaal acht afbeeldingen. Het tapijt is te vinden in een matig verlicht deel van het museum. Fotograferen is verboden in dit deel van de kathedraal.

Museum van de geschiedenis van Girona/Museud'Història de Girona

Het museum van de geschiedenis van Gerona is gevestigd in het voormalige klooster van San Antonio. Het huidige museum was tot de jaren zeventig van de vorige eeuw een provinciaal instituut dat de geschiedenis van Gerona onderzocht van de eerste kolonisten tot en met de huidige stad. In het museum zijn allerlei historische vondsten, voorwerpen, afbeeldingen en kaarten van de stad te bezichtigen. Naast het museum kun je ook een bezoek brengen aan het voormalige klooster en het bijbehorende kerkhof. De veertien verschillende kamers en zalen van het museum nemen je mee in een reis door de tijd door het oude Gerona.

CasaMasó/ Fundació Rafael Masó

CasaMasó is één van de hangende huizen aan de rivier de Onyar. Het bijzondere aan dit gebouw is dat het ontworpen is door de architect Rafael Masó en dat in dit gebouw tegenwoordig het Fundació Rafael Masó gehuisvest is. Deze stichting is in de jaren negentig van de vorige eeuw opgericht door de familie van de architect. De doelstelling van deze stichting is het behoud van het culturele erfgoed dat deze beroemde Catalaanse architect heeft achtergelaten. CasaMasó is nog geheel in stijl ingericht zoals de huizen eruit zagen in het begin van de twintigste eeuw. Hierdoor krijg je een goed beeld van het leven in Gerona in deze periode. CasaMasó is tevens het enige huis aan de Onyar dat toegankelijk is voor het publiek en het is leuk om de beroemde hangende huizen van Gerona eens op een andere manier te bekijken.

Archeologisch museum/ MuseuArqueològic de Girona

Het Archeologisch museum van Gerona is gevestigd in het voormalige klooster Sant Pere de Galligants in het historische centrum van de stad. Het museum wordt kortweg vaak MAC genoemd. Het archeologisch museum van Gerona geeft een goed beeld van de vele archeologische vondsten die er in de stad Gerona en in de provincie Gerona gedaan zijn. Aan de hand van deze vondsten wordt in het museum de lange geschiedenis van de stad Gerona verteld. Het museum behandeld de periode van de prehistorie tot en met de middeleeuwen. De meeste van de vondsten zijn gedaan tijdens opgravingen in de negentiende en twintigste eeuw. Het museum is dagelijks geopend, al verschillen de openingstijden per seizoen. Het museum is tevens geopend op een groot aantal zon- en feestdagen van 10:00 tot 14:00 uur.

Kunstmuseum van Gerona/Museud’Art

Het kustmuseum van Gerona is te vinden naast de kathedraal van Gerona in het voormalige bisschoppelijke paleis van de stad. Het kunstmuseum van Gerona is ontstaan nadat het provinciale museum van antiek en fijne kunst en het Dioscesan museum van Gerona in 1992 zijn gaan samenwerken. Mede door deze samenwerking beschikt het museum over een indrukkende kunstcollectie. De oudste kunstvoorwerpen in het museum stammen uit de Romeinse tijd. Een groot aantal stukken uit de collectie van het museum zijn van Romaanse en Gotische afkomst. De collectie van het museum is erg breed en beslaat ongeveer de gehele wereldgeschiedenis. Er zijn naast religieuze werken ook een groot aantal decoratieve werken te zien. Het bijzonderste voorwerp in het kunstmuseum van Gerona is het voormalige altaarstuk van de Sant Pere de Rodes.

De Dali driehoek

De Dali driehoek ligt ten noordoosten van Gerona en bestaat uit het Teatre-museuDalí in Figueres, Casa-Museu Salvador Dalí in Portlligat en het Casa-MuseuCastell Gala Dalí in Púbol. In deze drie musea zijn een groot aantal van de werken van Salvador Dalí te bewonderen. Het bekendste van de drie is het Teatre-museuDalí in Figueres waar Dalí de laatste jaren van zijn leven doorbracht. In dit museum zijn naast schilderijen van deze Catalaanse kunstenaar vele beelden, sculpturen en objecten te vinden. De buitenzijde van dit museum met zijn karakteristieke eieren op het dak is al een bezienswaardigheid op zich.

Het Casa-Museu Salvador Dalí in Portlligat is lange tijd het woonhuis van Dalí geweest. Hij bouwde dit huis in de loop van meer dan veertig jaar uit tot een bijzonder kunstwerk. Als je Casa-Museu Salvador Dalí wil bezoeken doe je er goed aan om van tevoren te reserveren.

Casa-MuseuCastell Gala Dalí in Púbol is het voormalige kasteel van Dalí zijn muze en vrouw Gala. Hij verbouwde dit laatmiddeleeuws kasteel speciaal voor haar om tot bijzonder woonhuis. Na haar dood werd zij in de kelder van het kasteel begraven. In het kasteel is goed te zien hoe Dalí en Gala hier samen leefden.

Musea in Barcelona

Op iets minder dan honderd kilometer van Gerona ligt de stad Barcelona. Hierdoor is een bezoek aan Gerona erg goed te combineren met een bezoek aan Barcelona. In deze stad zijn tal van prachtige musea te vinden. De bekendste hiervan zijn het Museum d'Art de Catalunya, het Macba, het Picassomuseum, het Fundació Joan Miró en het MUHBA. Alles over deze musea en nog veel meer informatie over Barcelona vind je op de website www.barcelonavoorbeginners.nl.

Andere bezienswaardigheden

Deze pagina beperkt zich tot de musea die de stad Gerona telt. Andere bezienswaardigheden van Gerona zijn terug te vinden op de pagina bezienswaardigheden.

Meer info over Gerona

De volgende sites bieden goede tips en informatie over Gerona:
Gerona informatie
Gerona weer & klimaat
goedkoop naar Gerona

© teksten & foto's Mediajam i.s.m. Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy