Gerona | musea | bezienswaardigheden | reizen in/naar Gerona | reisinformatie | weer & beste reistijd | links

Gerona bezienswaardigheden

Hoewel het historische centrum van Gerona niet al te groot is zijn er meer dan genoeg bezienswaardigheden te vinden om met gemak een hele dag door te brengen in dit deel van de stad. Ook in de andere delen van Gerona zijn genoeg bezienswaardigheden te vinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Plaça de la Independència. De meeste van de bezienswaardigheden in Gerona liggen op loopafstand van elkaar, maar wie liever niet door de straatjes van Gerona wil slenteren kan met het toeristentreintje langs de vele interessante plaatsen van de stad rijden. Een leuke manier om bijna alle bezienswaardigheden in Gerona te zien is om een stadswandeling te maken door de stad. Deze zijn gratis te verkrijgen bij de plaatselijke toeristische informatie.

Gerona bezienswaardigheden

Gerona is een prachtige stad waar van alles te zien en te doen valt. Uit de vele attracties, musea en andere hotspots heeft de site top10bezienswaardigheden.nl een top tien bezienswaardigheden samengesteld:
Gerona bezienswaardigheden top 10

Kathedraal van Gerona

De kathedraal van Gerona is één van de belangrijkste toeristische trekpleisters van de stad. De kathedraal is te vinden op ongeveer het hoogste punt van de stad en vanaf de trappen van de kathedraal heb je dan ook een prachtig uitzicht over de stad Gerona en haar omgeving. De Kathedraal van Gerona is in het bezit van breedste middenschip ter wereld en heeft, op de Sint-Pieterbasiliek in Vaticaanstad na, het grootste schip ter wereld. De oudste delen van de kathedraal stammen uit de elfde eeuw het zou echter nog tot de achttiende eeuw duren voordat de kathedraal volledig werd afgebouwd. Op de plek van de huidige kathedraal was in zesde eeuw al een primitieve christelijke kerk te vinden.

Van de oudste delen van de huidige kathedraal zijn alleen de klokkentoren en het voormalige klooster bewaard gebleven; alle andere delen van de kerk zijn jonger. Als je door het schip van het gebedshuis heenloopt zijn de verschillende bouwstijlen goed herkenbaar. Na een bezichtiging van de kathedraal kun je een bezoek brengen aan het museum waar de meeste schatten van de kathedraal verborgen liggen. Het belangrijkste object in dit museum is ‘de schepping’, een wandtapijt uit de elfde eeuw.

Joodse wijk/ El Call

Het mooiste deel van Gerona is de oude Joodse wijk el Call. Dit deel van de stad verkeert nog in een uitstekende staat en als je door deze nauwe straatjes en trappen loopt, waan je jezelf in een andere tijd. De wijk kenmerkt zich door de talloze nauwe straatjes, smalle trappen en vele bogen. Een mooi voorbeeld hiervan is de Palau delsAgullana. Deze bijzondere trap die zichzelf splitst is kenmerkend voor de El Call van Gerona. Overal in deze wijk kom je smalle steegjes, straatjes en doorsteekjes tegen. In dit deel kom je enkel de leukste winkels en horeca gelegenheden van Gerona tegen. Tijdens het hoogseizoen kan het behoorlijk druk worden in dit deel van de stad, waardoor de vele trappen en straatjes veel weg hebben van een mierennest.

Sant Feliu de Girona

De Sant Feliu de Girona is met zijn bijzondere toren één van de kenmerkende gebouwen van de skyline van Gerona. De kerk is nog niet zo lang geleden door de toenmalige paus Benedictus XVI verheven tot basiliek. De oudste delen van de kerk stammen uit de twaalfde eeuw na Christus. De vele verbouwingen en renovaties van de kerk hebben ervoor gezorgd dat de kerk uit een aantal verschillende bouwstijlen is opgebouwd. Het mooiste element van de kerk is de zijkapel die gewijd is aan Sint Narcissus, ten tijde van de bouw van de kerk de patroonheilige van de stad Gerona. In deze zijkapel zijn prachtige muur- en plafondschilderingen te vinden. Als je in Gerona bent mag je een bezoek aan deze basiliek zeker niet overslaan. De kerk is dagelijks geopend voor het publiek en met de entreekaart van de Sant Feliu de Girona kun je tevens een bezoek brengen aan de kathedraal van Gerona. Tijdens je wandeling door de basiliek kom je doormiddel van een audiogids alles te weten over het roemruchte verleden van deze voormalige kerk.

Arabische Badhuis

Het Arabische badhuis van Gerona is, anders dan je zou vermoeden, niet gebouwd door de Moren. Dit badhuis is namelijk pas in de twaalfde eeuw gebouwd door de toenmalige inwoners van Gerona die als voorbeeld de oude Arabische badhuizen gebruikten. Dit maakt een bezoek aan de “Els BanysÁrabs de Girona” echter niet minder leuk. Het badhuis heeft tot de vijftiende eeuw dienst gedaan als badhuis en is daarna voor allerlei verschillende doeleinden gebruikt. De opbouw van het badhuis is exact zoals die van een Arabisch badhuis en bestaat uit een apodyterium(kleedkamer), een frigidarium(koude kamer), een tepidarium(warme kamer), een caldarium(hete kamer) en een furnus(oven en boiler). Na een bezoek aan deze vijf prachtig gerestaureerde kamers ga je via een trap en via een loopbrug over de daken van de badhuis terug naar de ingang.

Het badhuis is het gehele jaar geopend voor het publiek; de openingstijden verschillen echter per seizoen.

Stadsmuren van Gerona

De stadsmuren van Gerona, ook wel Muralles genoemd, zijn gebouwd in verschillende periodes en vormen tegenwoordig een belangrijke toeristische trekpleister in Gerona. De oudste delen van de stadsmuur stammen uit de vierde en de vijfde eeuw na christus. Een groot deel van de oude stadsmuren werd al in de negentiende eeuw herbouwd en na een grootscheeps opknapbeurt in de laatste decennia zijn de muren weer in hun oude glorie te bewonderen. De stadsmuren van Gerona sluiten het historische centrum van de op tot aan de rivier de Onyar. Na de recentelijke opknapbeurt kun je een lange wandeling maken over de oude stadmuren, waarbij je een fantastisch uitzicht hebt over de verschillende delen van de stad. Tijdens een wandeling over deze stadsmuren kom je enkele torens tegen die je doormiddel van een smalle wenteltrap kunt beklimmen. Vanaf deze torens is het uitzicht schitterend. Doormiddel van een plaquette kun je de verschillende gebouwen herkennen. In de zomermaanden kunnen de smalle wandelpaden op de stadsmuren behoorlijk druk zijn. Je kunt een wandeling maken over de stadsmuren vanaf de Placa de General Marva tot aan het klooster van Saint Pere de Galligants.

Rafael Masó

De architect Rafael Masó is geboren en getogen in Gerona en heeft zijn belangrijkste werken in deze stad ook gebouwd. Overal in de stad kom je prachtige vormgegeven gebouwen van deze bewonderaar van Antoní Gaudi. Rafael Masó was in het begin van de twintigste eeuw één van de toonaangevende architecten in Spanje en begon samen met enkele andere architecten de kunststroming het Noucentisme. Deze kunststroming was vooral gebaseerd op pro-Europese ideeën in combinatie met kleuren en materialen uit de lokale cultuur. Eén van de bekendste bouwwerken, CasaMasó, is te vinden tussen de huizen en de rivier de Onyar. In dit huis heeft de architect lange tijd gewoond. Tegenwoordig is in dit huis een museum ter ere van deze architect ingericht. Het is tevens het enige huis aan de Onyar dat toegankelijk is voor het publiek.

De gekleurde huizen aan de Onyar

Opvallendste detail aan Gerona zijn de gekleurde huizen langs de rivier de Onyar. Op de meeste foto’s die je tegenkomt van Gerona zijn deze prachtige gekleurde huizen terug te vinden. De drie bruggen die langs en door de huizen de twee oevers van de Onyar met elkaar verbinden maken het geheel af. Als je echter wat beter gaat kijken zie je dat de meeste huizen aan de Onyar in een niet zo beste staat verkeren. Het mooiste huis wat er tussen staat is het door Rafael Masó ontworpen CasaMasó. Doordat het merendeel van de huizen wat voorover lijkt te hangen spreekt men soms ook wel over de hangende huizen van Gerona.

Plaça de la Independència

Het plein Plaça de la Independència is zonder twijfel het mooiste plein van de stad Gerona. Het plein bevindt zich op de linkeroever van de Onyar, niet ver van het historische centrum. Het Plaça de la Independència is gebouwd in de negentiende eeuw en vormt de verbinding tussen het oude en het nieuwe Gerona. Onder de neoklassieke bogen van het plein zijn tal van kleine winkeltjes en horecagelegenheden te vinden. Midden op het plein staat een beeldengroep ter nagedachtenis aan de belegering van de stad door Napoleon. In de zomermaanden staat het plein vol met gezellige terrassen. Op sommige speciale gelegenheden is er op het middenterrein van het plein een grote markt te vinden. In de hoek van het plein vind je de doorgang naar de pont de Sant Augusti waarmee je terugkomt in het oude deel van Gerona.

Klooster van Sant Pere de Galligants

Het klooster of monestir de Sant Pere de Galligants is een prachtig voormalig klooster in het oude deel van Gerona. Het klooster is één van de mooiste voorbeelden van de Romaanse bouwkunst in dit deel van Spanje. Als je vanaf de voorkant van het klooster komt aanlopen dan valt gelijk de pracht van dit eeuwenoude gebouw op. Dit in combinatie met de cipressen zorgt voor een schitterend beeld van dit deel van Gerona. De toren van het klooster Sant Pere de Galligants is samen met de toren van de kathedraal van Gerona en de toren van de Sant Feliu de Girona één van de beeldbepalende gebouwen van de stad. Tegenover het klooster ligt nog een klein deel van de voormalige stadsmuur. Vanaf deze plaats heb je een prachtig uitzicht over de stad en zijn bezienswaardigheden. In het voormalige klooster is tegenwoordig het archeologisch museum van Gerona gevestigd.

Het theater van Gerona

Een wat onbekendere bezienswaardigheid in Gerona is het theater. Aan de buitenzijde van het gebouw is er maar weinig bijzonders aan het theater te zien, maar eenmaal binnen komt het pluche je tegemoet. Het is een schitterend oud theater met nog de oude grandeur van vroeger met prachtig vormgegeven balkons en schitterende decoraties door het hele gebouw. De absolute blikvanger van het gebouw is het prachtig beschilderde plafond met in het midden een ruiter. Wie het theater wil bezoeken kan met een gids in het gebouw maar leuker is natuurlijk om een voorstelling in het theater te gaan bekijken.

Musea in Gerona

Op deze pagina ontbreken de musea van Gerona. Deze vind je terug op de pagina met musea in Gerona.

Meer info over Gerona

De volgende sites bieden goede tips en informatie over Gerona:
Gerona informatie
Gerona weer & klimaat
goedkoop naar Gerona

© teksten & foto's Mediajam i.s.m. Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy